05 Ekim 2010 tarihinde yazılmıştır;
13 Ağustos 2010 tarihi itibariyle uluslararası sermaye piyasalarında eski, ama ülkemizde daha yeni yeni öğrenilmeye başlayan opsiyon benzeri yepyeni bir ürün işlem görmeye başladı. Literatürümüzde “Aracı Kurum Varantları” olarak yer bulan bu estrümanlar şimdilik sadece Deutsche Bank tarafından piyasaya sürülmektedir.Varantlar’ın ne demek olduğunu öğrenmek için daha önce bu blogda yazılanları okumanızı tavsiye ediyorum. Ben bu yazıda biraz daha uygulamaya yönelik riskler hakkında bilgiler vereceğim.
Öncelikle Varantpiyasasında piyasa yapıcılık rolü şuan sadece Deutsche Bank tarafından üstlenilmektedir. Eminim kısa zamanda bu piyasadaki pastayı gören diğer aracı kurumlar da kendi enstrümanlarını çıkartacaklardır. VOB ilk açıldığından bu yana ciddi boyutta hacimlere ulaştı. Ayrıca VOB piyasası ülkemize ilk geldiğinde türev enstrümanlara alışkın olmayan bir yapımız vardı. Alışmamız biraz zaman aldı. Ancak varant piyasasındaki işlemlere daha çabuk uyum sağlanacağı ve kısa zamanda piyasa hacminin İMKB’yi geçeceği aşikar.
Bu piyasada işlem yapmak için varanlar ve opsiyonlar hakkında bulabildiğiniz bütün dökümanların incelenmesinde fayda var. Varantlar ile opsiyonlar birbirine yakın enstrümanlar olmakla beraber bir kısım farklılıklar içermektedirler. Özetle varantlar, opsiyonların bir alt versiyonu olarak görülebilir. (Varantlar hakkında bilgilere buradan ulaşabilirsiniz)
Aracı kurum varantlarının en önemli farkı garantörün ilgili enstrümanı ihraç eden aracı kurum olmasıdır. Yani yapılan işlemler sonucu ihraççcının yatırımcılara karşı ödeme yükümlülüğü, kurul veya herhangi bir kamu otoritesi tarafından garanti altına alınmamış olup buna göre yatırım kararı alınması gerekir. Sizlere tavsiyem, Varant işlemleri yapmadan önce Deutsche Bank’ın ilgili izahnamesini okumanız.
Genelde yatırımcılar tarafından sayfalar dolusu ayrıntıların okunması pek beklenmez. Özellikle Türkiye’de hiç beklenmez. Çünkü bazılarının çok daha önemli işleri vardır. Bankada hesap açarken bile imzalatılan “Bankacılık İşlemleri Sözleşmesi” bile okumaz, gün gelir hesap işletim masrafı kesilir veya banka batar ise 50.000 üstü parasını alamazlar, gene gider devleti suçlarlar, sonra battık yardım edin diye bağırırlar.
Genelde yatırımcılar tarafından sayfalar dolusu ayrıntıların okunması pek beklenmez. Özellikle Türkiye’de hiç beklenmez. Çünkü bazılarının çok daha önemli işleri vardır. Bankada hesap açarken bile imzalatılan “Bankacılık İşlemleri Sözleşmesi” bile okumaz, gün gelir hesap işletim masrafı kesilir veya banka batar ise 50.000 üstü parasını alamazlar, gene gider devleti suçlarlar, sonra battık yardım edin diye bağırırlar.
Deutsche Bank’ın izahnamesini okuduğumda yazılanlar, beni olası risklere karşı oldukça bilgilendirmiş oldu. Hakikaten bu kadar açık sözlü, samimi ve şeffaf bir şekilde olası riskleri varant yatırımcılarıyla paylaştıkları için buradan kendilerine teşekkür ediyorum. Türkiye’de hiçbir aracı kurum tarafından böylesine açıksözlü bilgiler verilmez. Hatta saklanır, hatta okuyup ta ne yapacaksınız zaman kaybı diyebilirler. Siz, siz olun böyle firmalarla çalışmayın, böyle çalışmalarına izin vermeyin.
İzahnamede paylaşılan olası risklerin bazılarını buradan paylaşıyorum;
*Deutsche Bank mevcut global finansal krizden ve ekonomik düşüşten etkilenmiştir ve etkilenmeye devam edeceğini tahmin etmektedir.
*Piyasada fiyatların düşüş trendinde olması ve volatilite Deutsche Bank’ın gelirlerini ve karlarını olumsuz yönde etkileyebilir.
* Deutsche Bank, piyasa dalgalanmaları nedeni ile alım-satım ve yatırım faaliyetlerinden zarara uğramıştır ve zarara uğramaya devam edebilir.
* Uzun süreli düşüş trendleri piyasalardaki likitideyi azaltmış bulunmaktadır ve azaltmaya devam edebilir. Bu da varlıkların satışını güçleçtirebilecek ve önemli zararlara neden olabilecektir.
* Deutsche Bank, finansal araçların gerçekçi değerindeki değişiklikler nedeni ile zarara uğramıştır ve daha fazla zarara uğrayabilir.
* Olumsuz ekonomik koşullar Deutsche Bank’ın daha yüksek kredi zararına uğramasına neden olmuştur ve neden olmaya devam edebilir.
* Deutsche Bank, aracılık ve diğer komisyona ya da ücrete dayalı işlemlerden daha düşük gelirler elde edebilir.
* Deutsche Bank tarafından ihraç edilen menkul kıymetlere yapılan bir yatırım Deutsche Bank’ın menkul kıymetler dahilindeki borçlarını ilgili vade tarihinde yerine getirmemesi riskini taşımaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder